pátek 27. září 2013

Díl třetí, krkonošský Vašek a nekončící šichta


Krkonoše další životní zastávka a bistro, restaurace u hlavní silnice, která zela prázdnotou, byla zavřená, přesto jsme do toho šli. Kdy jsme otevírali už nevím datum, ale těžké zjistit to není, v ten den, spíš ráno jsme koukali na finále olympiády v Naganu, kde Češi slavili velký triumf. Národ poté vyvolával „Hašek na hrad.“ Ale nakonec se změnilo jen jedno písmeno a skončil tam Vašek dvakrát po sobě.

 Na náš krkonošský triumf se muselo ještě počkat. Hospoda zařízená a nezařízená, stav vyhovující a nevyhovující, bylo to jako z pohádky, jen jsme ještě netušili, kde je dobro a kde zlo, ale když vám je něco krátce po dvacítce a vedle sebe máte někoho, který opustil slušnou práci, věří vám, nakročí do díry, kde nevíte, kde končí a jak je hluboká, tak si prohru nepřipouštíte a jste jako tank, který razí jen vpřed.

 Vše ale muselo nejdříve projít stavební úpravou. Aniž bych chtěl a kalkuloval dopředu, nakoukl jsem přes vztah do rodiny, kde otec byl schopný všeho, myslím tím práci. Vezměte to přes vodu, topení, železo, dřevo, plyn, vždy věděl, tohle nikdy nepochopím, ale vždycky jsem se utěšoval, že já umím něco jiného. Co? Nad tím jsem už tolik moc nehloubal pro jistotu.

 On si vším si poradil, nebýt tyhle rodiny, asi bychom neotevřeli, ale nakonec se stalo. Ještě předtím jsem si v různých časech a dnech sedal do auta na parkovišti a počítal projíždějící auta. Chtěl jsem si ověřit, kolik toho projede, kdy a jakým směrem. To vše kvůli otevírací době a postavení reklamy. Sice nešlo o sofistikovaný marketing, ale jako základ stačil.

 Po otevření jsme byli podrobeni důkladné kontrole místních, kteří obývali zdejší kopečky. Po pomalejším rozjezdu, se dařilo, a to nikdo přitom nevěděl, že v kuchyni stojí člověk, který před pár měsíci točil pivo, čechral desítky litry rumu týdně a živily ho blikající bandité. Ještě předtím mu byla zaslíbená posuvka a mikrometr, ale v životopisu nikde ani zmínka o kuchaření. Zkrátka velká neznámá a nula zkušeností. Přesto odvážlivec otočil knoflíkem sporáku a postavil hrnce a pánve na rozpálenou plotnu. Když si na to vzpomenu teď, polije mě horko, jaký jsem byl magor.

 Vymyslet jídelní lístek nebylo těžké – rychlá a jednoduchá jídla, která se dají stihnout v jednom v kuchyni a v jednom člověku na placu, takže žádná honorace o šesti vidličkách a třech lžičkách. Nic světoborného – přijet, nadlábnout, zaplatit a přenechat židli dalšímu. Hlavně pro kuchyň muselo jít o dětskou gastronomii, protože já si zkusil uvařit všechna jídla den před otevřením, předtím nebyl čas, dodělával se vnitřek, bydlení. Takže jeden den navařit, ochutnat a za pár hodin otevřít. A tak se také stalo. Za celou dobu vrátil jeden nespokojenec půlku řízku, že v něm našel vlas. Našel, to jo. Problém byl, že šlo o vlas světlý, já měl asi tak o šest odstínů hnědi tmavší. Hádat se ale nemělo cenu, on z poloviny nakrmil břich a nic nakonec neplatil.

 Každá hospoda, restaurace má své kunčafty, ti, kteří jsou hosty častějšími než v domovském přístavu, který mají vepsaný v občance. Pod českými velikány se jim stal Vašek, který pracoval ve výkupu kovů a bydlel vedle bordelu. Tohle nevšední spojení se ukázalo, že sedí, Vašek nebyl šedým průměrem. Třicetiletý typ, který miloval lenošení, cigarety a alkohol. Když chtěl, otevřel bránu pro měď a podobné záležitosti, které vedly k lehkému přivýdělku, leč často nelegálnímu. Usadil se u velké váhy, kde pokuřoval, lelkoval, pozorujíc cvrkot. Tím cvrkotem on rozuměl holky, které chodily kolem výkupu do práce, do bordelu. Vždycky na ně hulákal, že se staví, ale nikdy nezašel do pelechu hříchu, on peníze radši protočil v hospodě, kde za stejný peníz měl více muziky. Tak tedy aspoň tvrdil.

 Když nespočíval vedle váhy ve starém ušáku, seděl v hospodě na dřevěné židli, sice ho tam dosti často naháněl zaměstnavatel, ale tím byl za důchodu probuzený podnikatel, který se rozhodl ještě na prahu sedmdesátky přilepšit si na živobytí a dohnat kapitalismus i přes své nemoci. Moc toho ale s Vaškem nezmohl. Tahle dvojka se buď milovala, nebo po sobě házela něčím, co v Ottově slovníku naučném stěží pohledáte. A když jsem zmínil, že se i milovali, tak tím myslím, že jo. U Vaška a dědka bylo možný všechno. Možná proto nešel do toho bordelu…

 Když byl Vašek v ráži, dokázal celý den žít na mixovaném rumu s colou. Pokud potřeboval kuráž, měnil jen poměr těchto dvou sloučenin – méně limonády, více rumu rychlostí přímo nadzvukovou. Občas si objednal i tužší stravu, ale tu si většinou bral sebou, jestli ji někdy opravdu poslal tam, kam měla jít, to nikdo nevěděl, to věděl jen on. I když možná ani on ne, vzhledem k jeho stavům. Když jeden nejí a jen klopí promile do chřtánu, časem se musí projevit nějaká újma. Jelikož Vašek dokázal lít extraligu po celou sezónu i mimo sezónu, on nebyl jako dnešní sportovci, kteří část roku dřou, a část relaxují, tenhle alkoholový sportovec dřel neustále, neznal odpočinku. Dalo by se také přeložit – z opice do kočky, opice, kočka, opice, kočka a tak stále dokola jako dobře promazaný stroj. To on vlastně byl, akorát že v krvi mu kolovala podivná krev, která obsahovala cukru jako jedna okresní cukrárna a játra měl příchutě rumové pralinky, která kdyby se cítila, tak jsou sama ze sebe opilá.

 Léta tohoto maratónu zapříčinila, že takový člověk nemá nejlepší pověst mezi jinak nepijícím okolím, které ale chlastalo doma, když si dojelo do Vrchlabí pro zásobičku na celý týden a pak se dokázalo popravit doma, pěkně za zavřenými dveřmi. Druhý den dalo česnečku, šumivý vitamin vysypalo do vody, nasadilo distingovanou tvář a vešlo vznešeně mezi spoluobyvatelstvo, ale tak to prostě chodí.

 Vašek nepatřil mezi smetánku, za chlast se nestyděl, nám nevadil, neubližoval, problémy nedělal. Pravdou je, že čas od času se v něm probudilo zvíře nespecifikovaného rozměru a druhu, které začalo zničehonic vřeštit, mumlat osmnácté přes třicáté šesté a pak zmizelo neznámo kam. Vždycky se ale vrátil. Co ho ale nutilo k těmto výlevům, dodnes nevím, nikdy to neřekl, možná ani nevěděl. Možná byl nešťastný, ale spíš bych to tipnul na prolité litry chlastu v dutinách žilních, které nebyly úměrné časovému období, ve kterém byly vpraveny do hrdla.

 Od pomalejších začátků jsme se vypracovali na obsazenost, která těšila a dokázala splácet půjčené peníze. Jenže tenhle zisk měl jednu vadu. Z třiceti dnů v měsíci jsme měli otevřeno devětadvacet a to jsme byli na všechno dva. Hygiena, úřad živnostenský i čojka chodily na kontrolu, divím se, že žádná z fundovaných pracovnic nepoložila otázku – kolik hodin měsíčně pracujete? A to jste tu jen dva? Podle zákona a vyhlášky to nelze, víte? Jenže nic. Úřední šiml lovil jinde.

 Podle zákoníku práce se mohlo a patrně to platí i dnes čtyřicet hodin týdně pracovat oficiálně. Když vezmu, že jsme ještě každé ráno jezdili na nákup pro pečivo, občas větší nákupy, tak jsme každý přispěl do pracovní morálky tři sta hodinami měsíčně. Asi šlo o hodiny, které chyběly Vaškovi, když sedával u nás a dělal tržbu.

 Byla to dřina, která nás ale bavila, než přišel zádrhel. Tak už to ve světě spravedlivém chodí. Jako v případě pivnice se ukázalo, že jde jen o jediné. O peníze až na prvních třech místech. Majitel před námi pokoušel podnik provozovat, ale neuspěl, tak ho nechal k pronájmu. Jenže po šesti měsících, a to ještě mimo sezónu to najednou cinkalo a jemu se místo očních bulev protočila finanční trojčlenka a nechtěl prodloužit smlouvu. Nakonec neprodloužil. Snažili jsme se vyjednávat, ale můžete slibovat zlaté prase, jenže ten druhý vidí už krávu posetou drahokamy, která dojí zlato v půllitrech. Takže zabalit, opustit a zpět. Kýžený triumf se nedostavil a my opustili podivného rumového Vaška a krásné horské ovzduší, ze kterého jsme stejně nic neměli. Já znal čtyři stěny v kuchyni, Lenka stejný počet stěn v restauraci. Byl to smutný odjezd, ale měj jednu výhodu, skončila třistahodinová měsíční šichta.

Žádné komentáře:

Okomentovat