úterý 30. dubna 2013

Oběd se silnou mořskou příchutí

Humr a pod ním další mořské pochoutky

Před nějakým časem jsem tu zmiňoval moji první zkušenost s konzumací sushi, takže by bylo nelogické, nezmínit tu včerejší obsahem i rozsahem podstatně významnější kulinářskou zkušenost - tentokrát se jednalo o seafood - tedy plody moře. Pochopitelně se člověku v restauraci pod ruce tu a tam dostane nějaká ústřice nebo chobotnice, ale není nadto, mít čas si v klidu vybrat a vychutnat paletu nových chutí.
Největší ořišek - živé ústřice - ty nažloutlé jsou z moře kousek od Sydney


Bug vypadá hezky, dokud ho neotočíte na záda

I tyhle krabí nohy nakonec skončily u mě v žaludku
Kolegyně z práce se rozhodla výrazně rozšířit rejstřík živočichů, jejichž chuť dokáže můj jazyk rozeznat, vypravili jsme se tedy do království mořské kuchyně - Fishmarketu. Na stole se v průběhu odpoledne objevilo ledacos od na pohled nepříliš pohledných, ale chutově celkem přívětivých bugsů, přes mušle, nohy kraba, krevety, humra až po živé ústřice. Právě ústřice byly zřejmě nejtěžší zkouškou pro můj zažívací aparát...pár jsem jich ochutnal v práci a případali mi tam celkem v pohodě, jenže tady jsem zřejmě podlehl myšlence, že jím stále ještě živý organismus a polykání těchto soust bylo velmi složitým procesem. Navíc mi byl ještě vysvětlen rozdíl mezi ústřicí z moře v okolí Sydney a ústřicí pacifickou a nechyběl návod, jak si tuhle lahůdku správně vychutnat. Takže předtím, než mi chudák ústřice proklouzla krkem lehce jsem ji zmačknul v ústech, což mělo vyvolat ten nejlepší chuťový zážitek... Pravda je, že jak u ústřice sydneyské, tak u té druhé jsem byl docela rád, když už opustila zónu mých chuťových pohárků.

 Vše ostatní, co se mi dostalo na jazyk se dá označit jako chutné a konzumace byla bezproblémová. Takže až na malé výjimky se není třeba bát mořských plodů.
Mušle byly celkem příjemným překvapením

Žádné komentáře:

Okomentovat